歡迎來到 圓球城市 登入 | 註冊 | Help

首頁 作者專欄 新聞 市民開講 活動專區 論壇

不如 Taiwan整個類似BJ League的聯賽

在 04-27-2009, 6:09 下午 由 herman 發表.第 2 篇回覆.
排序方式: 上一個 下一個
  •  04-27-2009, 2:54 下午 239491

不如 Taiwan整個類似BJ League的聯賽

小弟相信SBL都是好快收擋,在未有裕隆 事件之前,已經見到入場人數少,球證尺度遠離國際(外國球員根本無法適應),搞到個個球員對抗差,淨係射三分,連所謂

好勁的田壘,林志傑只射三分,吳岱豪嚴重退步。不如學BJ League,脫離 Taiwan Basketball Association。搞個多外援,富娛樂性,吸引觀眾為主,爭勝為次的聯

賽。短期內,中華隊都是先安內 la,想贏日本,南韓,現階段真係無可能,人地現時努力為國集訓,你地淨係係度互相責罵,驚台灣籃球唔死得,要踩多兩腳。索性退

出預選賽,唔係又比人話失禮,又其他。輸唔輸都要支持,又唔係未輸過,香港又咪係成日輸,希望對岸台灣可以同我地一樣,真心支持當地籃球。

•  04-27-2009, 3:37 下午 239501 in reply to 239491

Re: 不如 Taiwan整個類似BJ League的聯賽

撲硬街啦,看PCHome的SBL新聞照片,背景次次都系空蕩蕩的椅子觀眾,無言。。。

限制外籍球員不單止,還限制身高,SBL球員們平時不同有高度的球員對抗,打國際碰成班七尺高佬就識打?OK,樓上說“只射三分”,對啦,平時就要鍛煉嘛,因為到了國際賽場,內線不懂打,唯有射三分了。

而我的眼已垂落 而我的耳已閉鎖 而我的嘴已沉默 而我的心已消瘦
  •  04-27-2009, 6:09 下午 239548 in reply to 239491

• herman is not online. Last active: 10-28-2015, 12:50 下午 herman
    • Top 50 Contributor
      男
    • 加入於 08-03-2006
    • 台北
    • 籃球名人堂

Re: 不如 Taiwan整個類似BJ League的聯賽

hkbasket:

小弟相信SBL都是好快收擋,在未有裕隆 事件之前,已經見到入場人數少,球證尺度遠離國際(外國球員根本無法適應),搞到個個球員對抗差,淨係射三分,連所謂

好勁的田壘,林志傑只射三分,吳岱豪嚴重退步。不如學BJ League,脫離 Taiwan Basketball Association。搞個多外援,富娛樂性,吸引觀眾為主,爭勝為次的聯

賽。短期內,中華隊都是先安內 la,想贏日本,南韓,現階段真係無可能,人地現時努力為國集訓,你地淨係係度互相責罵,驚台灣籃球唔死得,要踩多兩腳。索性退

出預選賽,唔係又比人話失禮,又其他。輸唔輸都要支持,又唔係未輸過,香港又咪係成日輸,希望對岸台灣可以同我地一樣,真心支持當地籃球。

以上兩位香港同胞實在不了解台灣籃球,台灣球迷絕對不希望sbl成為像日本BJ Leage(這不是Blow Job的縮寫嗎?果然符合日本民族性)那樣一大堆黑鬼在打的娛樂聯盟

台灣的實力其實比日本好,但是日本人口整整是台灣六倍,所以選出來的國家隊跟台灣是五五波.

herman
以 XML 格式的 RSS 新聞傳送觀看
地址:10646北市大安區羅斯福路3段29號10樓之1
電話:02-2366-1520